Možda ste već upoznati sa kolačićima pretraživača . Ovi dijelovi podataka prikupljaju informacije o vašem ponašanju na #web stranici, uključujući stranice koje posjećujete i artikle koje kupujete.
Budući da većina #web stranica traži pristanak prilikom prikupljanja vaših podataka, vjerovatno ste vidjeli obavijesti o kolačićima kada posjećujete različite stranice:
Primjer obavijesti o kolačićima na web stranici
Obavijest o kolačićima na web stranici
Osim toga, kolačići mogu sačuvati podatke za prijavu tako da ćete imati jednostavnije iskustvo pretraživanja kada se vratite na stranicu. Važno je napomenuti da se razlikuju od keš memorije – to su datoteke web stranice sačuvane u vašem pretraživaču kako bi se ubrzalo vrijeme učitavanja prilikom budućih posjeta.
Nasuprot tome, kolačići za praćenje prate vaše ponašanje na više #web stranica. Kada dođete na stranicu, kolačić će početi snimati vaše radnje i nastaviti pratiti vaše aktivnosti nakon što prijeđete na druge stranice. Ovi podaci se često dijele između više usluga, uključujući i reklamne mreže.
Kako rade kolačići za praćenje?
Do sada biste trebali imati opće razumijevanje kolačića za praćenje. Međutim, možda se pitate kako tačno prikupljaju informacije.
Kada posjetite stranicu koja koristi kolačiće za praćenje, vaš pretraživač će poslati zahtjev serveru tražeći da učita sadržaj stranice. Server odgovara slanjem podataka o stranici vašem pretraživaču, koji uključuje “identifikator”. Ovo je jedinstveni niz brojeva i slova koji predstavljaju vaš uređaj.
Kada posjetite drugu stranicu, ona može otkriti identifikator pohranjen u vašem pretraživaču. Zatim će vam poslužiti ciljane reklame vezane za stranicu koja je generirala kolačić za praćenje u vašem pretraživaču.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

© 2015-2023 WEbagent SArajevo. All rights reserved.